四川08年高考英语试卷(非延考区)

http://www.zsksb.com  2008/09/12 13:40:21  来源:zsksb 

    第一卷
    第一部分 英语知识运用(共两节,满分55分)
    第一节 单项填空(共15小题:每小题1分,满分15分)
    从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    例:It is generally considered unwise to give a child ____ he or she wants.
    A. however       B. whatever       C. whichever       D. whenever
    答案是B。
    1. I haven’t seen Ann for ____ long that I’ve forgotten what she looks like.
    A. such         B. very           C. so          D. too
    2. You have to ________ a choice. Are you going to leave the job or stay?
    A. decide       B. get            C. do           D. make
    3. Although badly hurt in the accident, the driver was _____ able to make a phone call.
    A. still           B. even         C. also           D. ever
    4. For many cities in the world, there is no room to spread our further, _______ New York is an example.
    A. for which      B. in which       C. of which        D. from which
    5. --- Let’s go for a walk in the garden.
    --- _______, but I need to do the washing-up.
    A. No, thank you   B. That’s right     C. Good idea    D. Not at all
    6. There were some chairs left over _____ everyone had sat down.
    A. when        B. until         C. that       D. where
    7. The telephone _______, but by the time I got indoors, it stopped.
    A. had rung        B. was ringing      C. rings       D. has rung
    8. In the United States, there is always ____ flow of people to areas of ______ country where more jobs can be found.
    A. a; the          B. the ; a       C. the; the      D. a; a
    9. Although this ______ sound like a simple task, great care is needed.
    A. look out         B. stay up       C. carry on     D. get along
    10. Although this ____ sound like a simple task, great care is needed.
    A. must          B. may         C. shall        D. should
    11. The manager believes prices will not rise by more than _____ four percent.
    A. any other       B. the other      C. another    D. other
    12. In some places women are expected to earn money ____ men work at home and raise their children.
    A. but           B. while         C. because       D. though
    13. --- Can you show me Mr. Jaffer’s office, please?
    --- _____. But I don’t know if he is in at the moment.
    A. Thanks         B. Go on         C. Sure        D. You are welcome
    14. We had an anxious couple of weeks _____ for the results of the experiment.
    A. wait          B. to be waiting      C. waited       D. waiting
    15. A cough is usually nothing to worry about unless it lasts for ten days ___.
    A. or more       B. instead          C. at most         D. only
    第二节 完形填空(共20小题:每小题2分,满分40分)
    阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    One night I decided to spend some time building a happier and closer relationship with my daughter. For several weeks she had been 16 me to play chess(棋) with her, so I suggested a game and she eagerly 17. It was a school night, however, and at nine o’clock my daughter asked if I could 18 my moves, because she 19 to go to bed; she had to get up at six in the morning. I 20 she had strict sleeping habits, 21 I thought she ought to be able to 22 some of this strictness. I said to her, “23, you can stay up late for once. We’re having 24.” We played on for another fifteen minutes, during which time she looked 25. Finally she said, “Please, Daddy, do it quickly.” “No,” I replied. “If you’re going to play it 26, you’re going to play it slowly.” And so we 27 for another ten minutes, until 28 my daughter burst into tears, and 29 that she was beaten.
    Clearly I had made 30. I had started the evening wanting to have a 31 time with my daughter but had 32 my desire to win to become more 33 than my relationship with my daughter. When I was a child, my desire to win 34 me well. As a parent, I 35 that it got in my way. So I had to change.
    16. A. guiding         B. asking          C. training         D. advising
    17. A. allowed         B. expected        C. replied          D. accepted
    18. A. change          B. repeat          C. hurry           D. pass
    19. A. agreed          B. needed          C. begged         D. hated
    20. A. knew           B. learned          C. guessed         D. heard
    21. A. so              B. for             C. but            D. or
    22. A. put up           B. take up          C. pick up        D. give up
    23. A. As usual         B. Go ahead         C. By the way     D. Come on
    24. A. patience         B. luck             C. fun            D. success
    25. A. excited          B. proud            C. anxious         D. angry
    26. A. well            B. again             C. fairly          D. regularly
    27. A. discussed        B. continued         C. counted        D. argued
    28. A. nervously        B. immediately       C. strangely       D. suddenly
    29. A. promised        B. admitted           C. wondered      D. discovered
    30. A. a mistake        B. a decision          C. an attempt     D. an effort
    31. A. free            B. different           C. full           D. happy
    32. A. managed        B. recognized         C. allowed       D. reduced
    33. A. important        B. attractive         C. practical        D. interesting
    34. A. offered          B. served           C. controlled       D. taught
    35. A. realized         B. apologized        C. imagined       D. explained
    第二部分  阅读理解(共20小题:每小题2.5分,满分50分)
    阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    A
    The meaning of the word “volunteer ” may be a little different in different countries, but it usually means “one who offers his or her services.” There are many different ways in which people can volunteer, such as taking care of sick people, working in homes for homeless children, and picking up garbage(垃圾) from beaches and parks. Volunteers may work within their own countries or in other countries. They are often people with a strong wish to help those who are less fortunate than themselves. Volunteers don’t expect any kind of pay.
    At the root of volunteering is the idea that one person may have the ability to offer services that can help other people. Tracy, a good friend of mine, however, recently came back from India with a new idea of what being a volunteer means. She worked for two and a half weeks in one of Mother Teresa’s homes in Calcutta. The following is her story.
   “I first heard about Mother Teresa in my high school, we watched a video(录像) about her work in India and all over the world. I was so moved by her spirit to help others and her endless love for every human being that after I graduated from high school, I too wanted to try her kind of work. So with two friends I flew to Calcutta for a few weeks.”
   “I was asked to work in a home for sick people. I helped wash clothes and sheets, and pass out lunch. I also fed the people who were too weak to feed themselves and tried to cheer the up. I felt it was better to share with them than to think that I have helped them. To be honest, I don’t think I was helping very much. It was then that I realized that I had not really come to help, but to learn about and experience another culture(文化) that helped improve my own understanding of life and the world.”
    36. According to the text, a volunteer refers to a person who ______.
    A. is willing to help those in need without pay
    B. can afford to travel to different places
    C. has a strong wish to be successful
    D. has made a big fortune in life
    37. Tracy started her work as a volunteer _______.
    A. after she met Mother Teresa
    B. after she finished high school
    C. when she was touring Calcutta
    D. when she was working in a hospital
    38. Why did Tracy choose to be a volunteer?
    A. She liked to work with Mother Teresa.
    B. She had already had some experience.
    C. She was asked by Mother Teresa’s example.
    D. She wanted to follow Mother Teresa’s example.
    39. What is Tracy’s “new idea” (Paragraph 2) of being a volunteer?
    A. Going abroad to help the sick.
    B. Working in Mother Teresa’s home.
    C. Doing simple things to help the poor.
    D. Improving oneself through helping others.
    B
    As nanny(保姆), cook, cleaner, shopper, driver, and gardener, she has one of the most demanding jobs in Britain today. And paying someone else to do the chores(家务活) which take the average housewife 71 hours a week would cost ?349.
    At over ?18,000 a year that’s more than the earnings of 70 percent of the population, including train drivers, firemen, prison officers, and social worker. Looking after a baby less than a year old takes a housewife into a even higher pay league. According to a stud, she earns ?457 a week – at nearly ?24,000 a year, the same as teachers, engineers, and chemists.
    Researchers put a price on each chore, then tried to find out how long the average person takes doing them. They found housewives spend an average 70.7 hours a week on housework – with looking after the children (17.9hours) and cooking and cleaning (12.9 hours each) the most time-consuming(费时).
    A wife with a part-time job still works and average of 59 hours a week at home. Those in full-time employment put in longer hours at home than in the workplace. The good news is that these hours sharply as children get older. While the average mother with child under one puts in 90 hours weekly, the figure drops to 80 hours from one to four and to 66 hours from five to ten.
    Mother-of-four Karen Williams from London said, “Paying the housewives may not be practical, but the government should recognize the value of housework, perhaps through the tax. Running a house takes a lot of time and most husbands don’t understand this. For example, my husband only puts a shelf up now and again. He never cleans the kitchen – that’s the real test.”
    40. Who earns most according to the text?
    A. A social worker.                    B. A fireman.
    C. A gardener.                        D. A teacher.
    41. We lean from the text that looking after children ______.
    A. takes more time than doing any other housework
    B. means more duties than being a teacher
    C. requires the mother to be well-educated
    D. prevents the mother from working outside
    42. According to the text, a housewife with a baby less than one year old may work _____.
    A. 66 hours a week               B. 71 hours a week
    C. 80 hours a week               D. 90 hours a week
    43. By mentioning her husband, Karen Williams wants to show that ______.
    A. housework is no easy job
    B. her husband has no time to clean the kitchen
    C. a housewife needs to be paid for cleaning
    D. the kitchen is hard to clean
    C
    Are you sometimes a little tired and sleepy in the early afternoon? Many people feel this way after lunch. They may think that eating lunch is the cause of the sleepiness. Or, in summer, they may think it is the heat. However, the real reason lies inside their bodies. At that time – about eight hours after you wake up – your body temperature goes down. This is what makes you slow down and feel sleepy. Scientists have tested sleep habits in experiments where there was no night or day. The people in these experiments almost always followed a similar sleeping pattern. They slept for one long period and then for one short period about eight hours later.
    In many parts of the world, people take naps(小睡) in the middle of the day. This is especially true in warmer climates(气候), where the heat makes work difficult in the early afternoon. Researchers are now saying that naps are good for everyone in any climate. A daily nap gives one a more rested body and mind and therefore is good for health in general. In countries where naps are traditional (传统的), people often suffer less from problem such as heart disease.
    Many working people, unfortunately, have no time to take naps. Though doctors may advise taking naps, employers do not allow it! If you do have the chance, however, here are a few tips about making the most of your nap. Remember that the best time to take a nap is about eight hours after you get up. A short sleep too late in the day may only make you feel more tired and sleepy afterward. This can slao happen if you sleep for too long. If you do not have enough time, try a short nap – even ten minutes of sleep can be helpful.
    44. Why do people feel sleepy in the early afternoon according to the text?
    A. They eat too much for lunch.
    B. They sleep too little at night.
    C. Their body temperature becomes lower.
    D. The weather becomes a lot warmer.
    45. If you get up at 6:30 am, what is the best time for you to take a nao?
    A. About 12:30 pm.                         B. About 1:30 pm.
    C. About 2:30 pm                           D. About 3:30 pm
    46. What would be the best title for the text?
    A. Just for a Rest
    B. All for a Nap
    C. A Special Sleep Pattern.
    D. Taking Naps in Warmer Climate.
    D
    Five million people visit Grand Canyon in the US every year. For the purpose of helping project Grand Canyon for your fellow visitors and future generations, please follow the guidelines below.
    Camping
    To project the park, camping is allowed only within permitted campgrounds. Permits are required for overnight camping at the North Rim. Advance booking can be received by mail. Please write: Information Center, P.O. Box 129, Grand Canyon, AZ 86023
    Fires
    Because of the extreme fire danger, campfires are not allowed except at Mather and Desert View campgrounds. Collection of firewood is not allowed either.
    Hiking(远足)
    Please stay on permitted paths. Otherwise you may destroy desert plants. Pack out what you pack in, so you leave no signs of your visit. It is important to keep in mind that you are in a national park where wildlife exists.
    Weather
    The weather at Gramd Canyon can change very quickly. With so much rock, lightning(闪电) causes a particular danger during sudden summer storms. These storms also frequently bring floods inside valleys, a danger to hikers. Watch the skies and check daily weather reports.
    Wildlife
    Do not feed park wildlife. There have been a few cases at Gramd Canyon National Park where deer(鹿) were purposely shot because they are plastic bags that left them sick and weak. Hungry deer can be danger and have kicked and bitten visitors at Grand Canyon. Some other animals will also beg and bite. For your own safety and the well-being of the animals, please do not feed wildlife, no matter how gentle they may appear.
    47. What can you do first if you want to go camping?
    A. Know the permitted         B. Book campgrounds in advance
    C. Make sure not to make a fire  D. Stop at Mather and Desert View
    48. What do the underlined words “pack out what you pack in” in Paragraph 4 probably mean?
    A. keep every out of campgrounds
    B. take away everything you bring in
    C. carry all the necessary food
    D. look after your personal belongings
    49. Why were some deer killed on purpose at Grand Canyon?
    A. They ate wrong things and became very ill.
    B. They were a danger to other gentle animals.
    C. They begged food from visitors.
    D. They kicked and bit visitors.
    50. What is the main purpose of the text?
    A. To provide travel information            B. To report some recent news.
    C. To teach tourists hiking skills             D. To introduce the wild life
    E
    At a certain time in our lives we consider every place as the possible sites(地点) for a house. I have thus searched the country within a dozen miles of where I live. In imagination I have bought all the farms, one after another, and I knew their prices.
    The nearest thing that I came to actual ownership was when I bought the Hollowell place. But before the owner completed the sale with me, his wife changed her mind and wished to keep it, and he offered me additional dollars to return the farm to him. However, I let him keep the additional dollars and sold him the farm for just what I gave for it.
    The real attractiong of the Hollowell farm to me were its position, being about two miles from the village, half a mile from the nearest neighbor, bounded(相邻) on one side by the river, and separated from the highway by a wide field. The poor condition fo the house and fences showed that it hadn’t been used for some time. I remembered from my earliest trip up the river that the house used to be hidden behind a forest area, and I was in a hurry to buy it before the owner finished getting out some rocks, cutting down the apples trees, and clearing away some young trees which had grown up in the fields. I wanted to buy it before he made any more of his improvements. But it turned out as I have said.
    I was not really troubled by the loss. I had always had a garden, but I don’t thing I was ready for a large farm. I believe that as long as possible it is better to live free and uncommitted (无牵挂的). It makes but little difference whether you own a farm or not.
    51. What do we know about the author?
    A. He wanted to buy the oldest farm near where he lived.
    B. He made a study of many farms before buying.
    C. He made money by buying and selling farms.
    D. He had the money to buy the best farm in the country.
    52. Why did the author decide to buy the Hollowell place?
    A. It was of good market value.
    B. It was next to the highway.
    C. It was in a good position.
    D. It was behind a nice garden.
    53. Why did the author want to buy the farm in a hurry?
    A. He was afraid the owner might changes his mind.
    B. He hoped to enlarge the forest on the farm.
    C. He wanted to keep the farm as it was.
    D. He was eager to become a farm owner.
    54. The underlined words “the loss” in the last paragraph refer to ___.
    A. the money the author lost in buying the farm
    B. the sale of the garden in the Hollowell place
    C. the removal of the trees around the house
    D. the failure to possess the Hollowell place
    55. What does the author believe as important in life?
    A. To own a farm
    B. To satisfy his needs
    C. To be free from worries
    D. To live in the countryside
 
    第二卷
    第三部分 写作(共两节,满分45分)
    第一节     短文改错(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
    此题要求改正所给短文中的错误,对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(Ⅴ);如果有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:此行多一个词:把多余的词用斜线(﹨)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。此行缺一个词,在缺词处加一个漏字符号(∧),在该行右边横线上写出该加的词。此行错一个词:在错的词下划一横向,在该行的右边横线上写出改正后的词。注意:原行没有错的不要改。
    As summer vacation are coming soon, my classmates are  56. _____
    trying very hardly to get train tickets to go home. But     57._____
    I have made up my minds to spend the vacation far from   58._____
    home for first time in my life. My parents have agreed     59._____
    to visiting me, and I will have a different vacation. When   60.____
    they came here, I will show them around my university    61. _____
    and the city just as well. I have decided to buy them       62. ____
    some nice gifts. It will be a big surprising for them. My    63._____
    parents have done a lot for me, and I think it is high time   64._____
    that I did anything special to express my thanks.          65._____
    第二节     书面表达(满分30分)
    你校学生会准备办一期英语墙报,主题为:保护环境从我做起。请你根据下图所示写一篇英语短文。

    注意:
    1. 词数100左右,开头语已为你写好;
    2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
    What can I do for our environment?
    Everyone can do something for our environment.              

    参考答案
    第一、二部分
    1. C  2. D  3. A  4. C   5. C  6. A  7. B  8. A  9. D  10. B  11. C  12. B  13.C  14. D 15. A  16. B  17. D  18. C  19. B  20. A  21. C   22. D   23. D   24 .C   25. C  26. A   27. B   28. D   29. B   30. A  31. D   32. C   33. A   34. B   35. A  36. A   37. B   38. D   39. D   40. D  41. A   42. D   43. A   44. C   45. C  46. B   47. B   48. B   49. A   50. A  51. B    52. C  53.C    54. D  55.C
    第三部分:
    第一节:
    As summer vacation are coming soon, my classmates are  56. is
    trying very hardly to get train tickets to go home. But     57.hard
    I have made up my minds to spend the vacation far from   58. mind
    home for∧ first time in my life. My parents have agreed   59.the
    to visiting me, and I will have a different vacation. When   60.visit
    they came here, I will show them around my university    61. come
    and the city just as well. I have decided to buy them       62. just
    some nice gifts. It will be a big surprising for them. My    63.surprise
    parents have done a lot for me, and I think it is high time   64.∨
    that I did anything special to express my thanks.      65.something
    五、One Possible Version:
               What can I do for our environment?
    Everyone can do something for our environment.  For me, I should try to save electricity in my daily life. For example, if I am the last person leave the classroom in the evening, I will always remember to turn off the lights. In order to protect our forests, I will use paper wisely. I should try to use both sides of paper whenever it is possible. I will not use things like paper cups and disposable chopsticks because they are made of wood. I believe that doing all these small things will improve our environment and help make our world a better place to live in.

每日新闻排行